UX, usability, gebruikersergonomie en verdwenen drempels.

veertien nul vierentwintigGeil rijtje woorden hierboven. Zal het ook wel weer goed doen in de zoekmachines. Sowieso een trendy onderwerp dat UX. Zo trendy dat de term UX nog niet eens in de Nederlandse Wikipedia staat (mirror). Een afkorting voor de ‘early adapters’ dus. Of de snelle boys die te teruglopende klandizie krijgen op de dienst SEO guru/ninja/rockstar/expert en nu UX expert zijn.

UX staat trouwens voor User eXperience. Oftewel ‘de beleving welke de gebruiker ondergaat als hij gebruik maakt van je product’.

Bij de Gemeente Nijmegen zijn ze digitaal ook helemaal hipperdepip en early adapter. Als een eerste een digitaal bouwarchief, een paar privacyissues over het hoofd gezien, maar wel als de norm gezet. Hulde. Een heuse digitale vooroploper dus. Qua UX valt er meer dan genoeg op te merken op de gemeentelijke website, zo is van de Drempelvrij richtlijnen is kennelijk nog geen kennis genomen. Daar gaat het nu dan ook niet om. Waar is het mij dan wel om te doen? Service en helderheid aan de burger.

Als je op, bijvoorbeeld de Digitale Balie, er niet uitkomt en contact wilt zoeken met de gemeente, dan staat er het volgende.

contact Gemeente NijmegenMailen is altijd leuk, maar bellen vind ik nog leuker. Maar wat is 14 024 voor een nummer? Een doorkiesnummer? Ik dacht altijd dat alle telefoonnummers sinds begin jaren negentig uit tien cijfers zijn samengesteld?

Op de contactpagina staat dit nummer ook weergegeven dus zal het wel een vijfcijferig nummer zijn dat gebeld kan worden. Er staat nog een nummer van de gemeente Nijmegen, maar dat is alleen bedoeld voor bellen vanuit het buitenland.

Gemeente Nijmegen Contactgegevens

Het begint te dagen. 14 024 Is dus een volledig telefoonnummer en doordat er 024 staat zal het wel makkelijker ofzoiets zijn. 024 Is immers het kengetal van Nijmegen. Als ik 14 024 bel krijg ik tot mijn verbazing een robotstem met de vraag voor welke gemeente ik bel. Huh? “NIJMEGUUUUH” ik word doorgeschakeld en na twee minuten krijg ik eindelijk iemand aan de lijn.

Na het telefoonummer te googelen blijkt dit ook het contactnummer te zijn van diverse omliggende gemeenten. Dat verklaart de vraag om de plaatsnaam. Maar waar kom ik uit met het andere 024-nummer? Het nummer dat je alleen dient te bellen vanuit het buitenland. Google biedt uitkomst:

gemeente Nijmegen contactgegevensHet 0243299000 is gewoon het normale nummer van de Gemeente Nijmegen!

Wil de gemeente Nijmegen nu echt iets verbeteren op het gebied van gebruikersergonomie (drie keer woordwaarde), usability (seo +3) en UX, dan serveren ze de burgers gewoon een telefoonnummer in plaats van een hip, verwarrend en vertragend vijfcijferig nummer.